Architect & binnenklimaat adviseur
ELINE VERMEULEN

Dementie

Dementie is een ernstige hersenaandoening waarbij geleidelijk het geheugen wordt aangetast. Deze aandoening is onomkeerbaar. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is 20 procent, voor vrouwen ligt dit percentage zelfs op 30 procent. Hoe ouder, hoe groter de kans op het het ziektebeeld dementie. Nederland telt op dit moment 235.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zal dit aantal in de toekomst explosief stijgen: in 2050 zullen ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die niet ouder zijn dan 65 jaar.
We hebben dus te maken met een explosieve groei van mensen met dementie, waaronder het gros van de mensen boven 65 jaar zijn. Dit betekent een nieuwe bouwopgave.

Ouderen met dementie voelen anders, ervaren anders en uiten zich anders. Als iemand met dementie zich niet prettig voelt dan zal hij/zij dat niet meer goed kunnen overbrengen. Hierdoor kunnen gedragsproblemen ontstaan. Bij een woonomgeving voor mensen met dementie is helderheid en duidelijkheid nodig. Herkenningspunten kunnen hierbij helpen.

Er worden drie type personen met dementie onderscheiden: zen-dementerenden, dolers en evenwichtzoekers. Deze types hebben allemaal een andere hoeveelheid en soort prikkels nodig. Dit zorgt ervoor dat de oudere met dementie zich op zijn gemakt voelt en geen onrust ervaart, waardoor er geen gedragsproblemen ontstaan. Er zijn dus verschillende type ruimtes nodig voor elk type dementerenden.

Meer informatie over ontwerpen voor dementie is te vinden in mijn afstudeerscriptie: download bestand .